2012. július 4., szerda

Varrógép

Tisztelettel jelentem immáron varrógép gyűjtő lettem. Persze ez erős túlzás, de azért nem normális a varrógépek száma a házban. Már ha azt tekintjük, hogy nem nagyiparosként csinálom. :)
Tehát van egy régi orosz varrógép, amit nagymamámtól örököltem. Zárlatos, meg amúgy sem tud semmit az egyenes varráson kívül. csak nem volt még szívem megválni tőle.
Aztán jött a családba a Veritas Rubina, aki hűséges családtagom. Hátránya azonban, hogy nem szabad karos, és az anyagtovábbítót sem lehet off módba kapcsolni, mert valami nem oké arrafelé. Illetve hólozni sem tudok vele.
Majd megkaparintottam egy Yamata overlockot. Igaz ezt keveset használom, mert valamit rosszul csinálhatok vele. rosszul fűzöm be, vagy nem tudom. De ha nem megyek folyamatosan végig a szegni való részen, akkor utána nem megy tovább, újra be kell fűznöm. Ami meg persze macera. No, de nem adom fel, majd csak jobb lesz. Vagy én vagy a gép. :D
Ez eddig ugye 3, de minek is álltam volna meg ennyinél. A minap voltunk a ócskapiacon (nálunk lengyel piac néven fut) és beszereztem egy újabb gépet. Persze ez sem mai darab, de fémalkatrészes és jól működik. Helyszínen ki is lehetett próbálni, és sikerült 5e Ft-ra lealkudni az árát.
Az új családtag egy Brother VX540-s amihez kb. minden gyári felszerelés meg volt. A kis dobozkájában megvolt az ikertű, csavarhúzók, különböző fejek ( egyenes varráshoz, cikkcakk varráshoz, állítható cipzártalp, felhajtáshoz szükséges talp, gomblyuk készítő talp), pót égő, tűlap (ugyanis van egyenes varráshoz és cikkcakkvarráshoz való). Volt benne egy olyan szerkentyű is, amit ha felcsavarozok, akkor az anyag szélét megfelelő távolságban vezeti, és még fognom sem kellene. :)
Ezeken  kívül volt benne egy csomag jersey tű, és egy csomag különböző méretű singer tű.
Szerintem csak a kiegészítőkkel is jól jártam volna, de ez a gép tud hólozni is és szabad karos is. Igaz, hogy a leírása német, de azért le tudom benne fordítani azt, amit tudni akarok. Volt hozzá 4 orsó is, és külön ráadás, hogy ugyanolyan méretű kell bele, mint a régi oroszba, így azokat az orsókat is fel tudom most már végre hasznosítani. :)
Már csak egy fedőző gép kellene, és teljes lenne a repertoár. Bár lehet nem állok le ennyinél. :)

4 megjegyzés:

  1. Tudom miről beszélsz...:)
    A locknál viszont biztos, hogy rosszul fűzted be, mert, ha jól van befőzve, úgy is láncol, ha nincs alatta anyag.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a biztatást, akkor megnyugodtam, hogy nem a géppel van baj, hanem a technikámmal. :)

    VálaszTörlés